Zoeken
  • Marije van Kooten

8 duurzame alternatieve cadeaus voor de feestdagen

Bijgewerkt: 28 nov 2019

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent weer dat er leuke cadeautjes moet worden gekocht voor in de schoen of onder de kerstboom. Vaak ligt het huis al vol met spullen die uiteindelijk toch niet al te vaak gebruikt worden. Daarom hebben wij een aantal duurzame alternatieven voor cadeautjes voor jouw kindjes op een rijtje gezet, zodat jij tijdens de feestdagen een cadeau kunt geven die niet alleen leuk, maar ook nog eens duurzaam is. In het kader van duurzaamheid gaat het over REDUCE, REUSE en RECYCLE. De vraag aan jou: kunnen we met elkaar minder cadeautjes kopen, tweedehands cadeautjes of cadeautjes die in ieder geval lang mee gaan?


1) Praktisch en duurzaam

In de duurzame cadeaugids van Poppy to Pumpkin wordt er staat er dat het voor 5 december niet altijd nodig is om speelgoed te kopen. Je kun zou ook praktische spullen kopen, zoals buitenkleding, pyjama’s of schoenen. Het wordt weer koud, dus ze hebben allemaal mutsen en wanten nodig en wellicht warme laarzen en sloffen (tip: wij lopen thuis met zijn allen in Falke cosyshoes, heerlijk warm). Ideale cadeautjes voor in de schoen of onder de kerstboom. Je kunt dit ook op marktplaats kopen (bijv. skipakken of regenbroeken) of bij een tweedehandse winkel. Op die manier is het nieuw, maar ook duurzaam.


2) Eén groter cadeau

Tijdens de feestdagen stonden er altijd lange rijen mensen met volle winkelmandjes te wachten tot ze aan de beurt waren. Vaak kreeg je dan ook een stuk of 10 kleine schoencadeautjes aan de kassa die allemaal ingepakt moesten worden (ook niet zo duurzaam). Naar veel van die schoencadeautjes wordt niet meer omgekeken na het openen van het cadeau. In de cadeaugids van Poppy to Pumpkin wordt daarom ook aangeraden een duurder product te kopen als een mooi boek of een leuk spel, dat vaker gebruikt kan worden. Ook kan je een groter cadeau kopen dat iets duurder is en dat verdelen tussen familie en vrienden. Op die manier heb je echt een cadeau waar iemand op zit te wachten en wat niet meteen in de prullebak beland.


3) Luisteren en kijken

Boekjes zijn leuk, leerzaam en gaan eindeloos mee. Een tip zijn de muziekboekjes van Marion Billet. Jonge kinderen vinden natuurlijk heel leuk om in boekjes rond te snuffelen, maar wat is nou leuker dan een boek met geluid. Op die manier kunnen kinderen op een leuke manier leren over bijvoorbeeld muziek, dieren en natuur. En wanneer je het niet meer nodig hebt zou je het natuurlijk altijd door kunnen geven aan iemand anders.


Naast muziekboekjes kun je ook naar de prentenboeken van Uitgeverij Christofoor kijken. Dat is een leuk cadeau voor volwassenen en kinderen. ’s Avonds kunnen ouders voorlezen terwijl kinderen in bed kruipen en langzamerhand in slaap vallen. Dat is niet alleen gezellig, maar het is ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van jouw kind.


4) Alles met 4 wielen

De meeste kinderen vinden het leuk om te spelen met treinen en kunnen zich daar ook de hele dag mee vermaken. Bijvoorbeeld door de trein aan elkaar te zetten en los te halen, maar ook door het heen en weer te laten rijden. Je hebt verschillende soorten treinen: een treinbaan van Brio, een duplo trein, maar ook houten blokken treinen van Little Dutch zijn hartstikke leuk en gaan ook nog eens lang mee dus genoeg mogelijkheden voor jouw kind zijn eigen fantasie er op los te laten.


Alles met 4 wielen is een leuk cadeau. Een klein autootje is vermakelijk speelgoed voor thuis maar ook makkelijk mee te nemen naar buiten voor wanneer je eens op bezoek, op vakantie of naar de speeltuin gaat. Op marktplaats kun je hele dozen van autootjes kopen die je aan elkaar kunt klikken dat is een leuk en duurzaam cadeau, dat ook nog eens voordelig is.


5) Loopfietsjes of loopwagens

Natuurlijk is het leuk om met treinen en auto’s te spelen, maar wat is nou leuker dan zelf op een houten loopfiets te stappen en op wereldreis te gaan? Natuurlijk is de wereldreis van dit kleine mensje toch wat kleiner dan we normaal gesproken gewend zijn. En mocht de loopfiets toch te spannend zijn dan is er altijd nog een loopwagen om een gezellige wandeling te maken. Eindeloos speelplezier gegarandeerd! Koop een houten variant, die lang mee gaat en je kunt doorgeven aan familie of vrienden.


6) Ballen in alle vormen en maten

Als medewerker in een speelgoedwinkel kreeg ik vaak de vraag over of we nog ballen hadden of het nou een voetbalclub was of een lichte speelgoedbal met Frozen erop. Vanaf een 1,5 jaar oud wordt er graag met de bal gespeeld en wordt er langzamerhand kleine stapjes gezet om tegen de bal te trappen of ermee te gooien. Meestal gaat dit gepaard met een lief gilletje. De Oball is een aanrader voor wanneer jouw kind leert te grijpen, want die zijn makkelijk vast te houden.


7) Gezellig boodschappen doen

Het hoeft ook niet altijd wielen te hebben of geluid te maken, het kan ook iets heel simpels zijn, want mandjes, tasjes of emmertjes zijn ook een leuk en duurzaam alternatief. Wat is nou leuker dan je kind die zijn eigen boodschappen doet. Hierdoor is jouw huis ook een stuk opgeruimder. Bij de IKEA kun je een katoenen boodschappenmandje vinden met producten erin. Die kan dan ook overal naar toe.


8) Huren in plaats van kopen

En je hoeft natuurlijk ook geen spullen te kopen, er is ook nog een mogelijkheid om de spullen die je nodig hebt of mooi vindt te huren. Op die manier kun je het terugsturen wanneer je het niet meer nodig hebt en kun je er iemand anders weer blij mee maken. Zo ben je duurzaam bezig en heb je geen onnodige spullen in huis. Wist je dat je bij Gray Label vanaf nu ook babykleertjes kunt leasen? Zij bieden verschillende pakketten aan vanaf €23 per maand voor 4 stuks. En ben je zwanger of heb je een vriendin of collega die zwanger is? Dan hebben wij nu ook een ontzettend leuk kraamcadeau! Je kunt een wipper, Sleepyhead, Artipoppe of Yoyo Babyzen cadeau geven voor 3 maanden (evt. met familie of vrienden samen. Wil je de keuze bij de ontvanger laten? Bestel dan een cadeaukaart vanaf €15, waarmee zelf het gewenste cadeau uitgezocht kan worden. Op deze manier geef je een mooi en duurzaam cadeau.

Zoals je gelezen hebt is het niet altijd nodig om veel spullen in huis te hebben en kun je veel van de spullen op meerdere manieren gebruiken. Hopelijk heb ik je met deze 8 tips kunnen inspireren om een leuk en duurzaam cadeau te kopen voor de feestdagen.

97 keer bekeken

OVER ONS

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

We werken met de producten van onder andere de volgende merken:

Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.