OVER ONS

Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

We werken met de producten van onder andere de volgende merken:

Zoeken

Is een tweedehands autostoeltje veilig? En alle andere vragen die je hebt over een autostoeltje

Bijgewerkt: 17 okt 2019

Welk stoeltje is veilig? Waar kan ik het stoeltje plaatsen? En tot wanneer mag m'n kindje in een autostoeltje? Vragen die wij vaak krijgen en die ik zelf ook had toen ik moeder werd. Er is ook zoveel uit te zoeken. Daarom de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtjeIs een tweedehands Maxi-cosi veilig?

We krijgen vaak de vraag of een tweedehands maxi-cosi veilig is. Volgens de ANWB zijn er 4 belangrijke checks die je kunt doen:

  1. Kies een stoeltje die voldoet aan de veiligheidsnormen. Zie hier de uitslagen van de test van de ANWB van autostoeltjes die in 2019 zijn getest.

  2. Let op dat het stoeltje niet ouder is dan 7-10 jaar. Check de precieze levensduur op de website van de producent. Het gebruikte kunststof veroudert namelijk door blootstelling aan zonlicht (UV straling).

  3. Controleer op schade en breuken. Haal de bekleding eraf en controleer het zitje op scheurtjes, vervormingen en breuken. Daarnaast kun je navragen of er geen ongelukken mee zijn gebeurd. Dan kan een autostoeltje namelijk onherstelbaar beschadigd zijn, net als bij een helm.

  4. Zorg voor een handleiding, zodat je het stoeltje goed installeert. Een stoeltje dat los zit biedt natuurlijk geen goede bescherming. Dus dat is het belangrijkste.

Bij de Baby Exchangerie voeren we deze checks nauwkeurig uit om te controleren of het stoeltje nog bruikbaar is. Ook hebben wij een speciale shockmeter die registreert of stoeltje een grote klap heeft gekregen.


Mag ik het stoeltje ook voorin plaatsen?

Je kunt je kindje in de Maxi-Cosi voorin zetten (wel zo handig om even het speentje terug te stoppen), maar dan moet je wel de airbag van de passagiersstoel uitzetten! Dit kan vaak makkelijk met je sleutel naast de deur of in het dashboardkastje.


Tot wanneer mag je kindje in een Maxi-Cosi?

Een kindje mag in een Maxi-Cosi totdat het koppie boven het randje uitsteekt, hij/zij 13 kilo is of langer dan 83 cm. Dan ga je over naar een stoeltje die vooruit kijkt.


Wat zijn de laatste veiligheidsnormen?

Er is nieuwe norm gekomen voor autostoeltjes in juni 2018. Hierin staat dat kindjes tot 15 maanden achterwaarts vervoerd moeten worden en dat het stoeltje met isofix bevestigd moet zijn. Stoeltjes met gordelbevestiging mag je nu nog wel gebruiken, maar verdwijnen binnenkort van de markt. Let bij het kopen van een autostoeltje op dat er ‘I-size’ bij staat, dan weet je dat ze aan de nieuwe wetgeving voldoen. Dit is bijv de Pebble Plus van Maxico-Cosi.


Hoelang mag m'n kindje in een autostoeltje?

Aangeraden wordt je kindle niet langer dan 2 uur in de Maxi-Cosi te laten zitten, omdat je baby weinig bewegingsruimte heeft in het stoeltje. Langer erin houden is niet goed voor de motorische ontwikkeling. Een enkele keer tijdens een autorit naar vakantie is natuurlijk geen probleem, maar op structurele basis wordt het afgeraden.


Riempjes strak aantrekken

De riempjes moet je goed strak aantrekken, zodat het ook goede bescherming geeft in geval van een botsing. Aangeraden wordt 2 vingers tussen de gordel en je baby.


Hoesjes

Een hoesje om je Maxi-cosi is geen overbodige luxe, gezien de mogelijke (en veelvoorkomende) ongelukjes van je baby. Leuke en goed geprijsd zijn bijvoorbeeld die van Dooky, maar je hebt ze in alle soorten en maten.


Mis je nog iets? Laat het dan hieronder weten in de comments, dan voegen we dit toe.

48 keer bekeken