OVER ONS

Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

We werken met de producten van onder andere de volgende merken:

Zoeken

Deze hittegolf en onstpullen

Bijgewerkt: 17 okt 2019

"De huidige opwarming van de aarde is wereldwijd en ongekend", schrijft Trouw vandaag naar aanleiding van een Zwitsers onderzoek. Voor 98% van de wereld geldt dat het nu warmer dan ooit is in de afgelopen twintig eeuwen. En ja, dat voelen we allemaal vandaag!


Wat kan ik doen aan deze klimaatverandering? Babette Porcelijn legt dit heel mooi uit in haar boek 'De verborgen Impact'. Ze laat met haar impact top 10 zien waar we de meeste impact op de aarde mee veroorzaken en waar dus ook de grootste kansen liggen. Hierbij neemt ze niet alleen de zichtbare impact mee (het rijden van je auto), maar ook de verborgen impact (mijnbouw voor het staal en de zeldzame metalen).


Dit laat een verassende uitkomst zien: spullen staan bij de gemiddelde Nederlander op nummer 1 te staan en vlees op nummer 2! De grote verborgen impact van spullen wordt vooral veroorzaakt door de productie en vervoer van de spullen (86%). Wij zien natuurlijk pas het moment dat wij het kopen of dat het bij ons thuis geleverd wordt, maar hebben geen idee wat hier allemaal aan vooraf gaat om het product te vervaardigen.


Wat kun je doen om je impact te verlagen?


1. Koop minder: koop alleen wat je echt nodig hebt. Niet voor niets zijn er allemaal Marie Kondo-achtige boeken die gaan over onstpullen en opruimen. Een opgeruimd huis zorgt immers voor een opgeruimd hoofd. Al die spullen leiden af van waar het echt over gaat. Het zouden middelen moeten zijn, geen doelen opzich. Want wordt je van spullen nu echt gelukkig?

2. Koop circulair of duurzaam. Mooie voorbeelden hiervan zijn The Next Closet, waar je heel makkelijk mooie tweedehands designer kleding kunt kopen en Bol.com waar je je oude boeken doorverkoopt. En natuurlijk heeft marktplaats alles wat je hartje begeert, alleen is het soms wel even goed zoeken.

3. Alternatieven voor spullen: leasen. Je kunt tegenwoordig niet alleen auto's leasen, maar ook spijkerbroeken via Mud Jeans en je studentenkamer via Ikea. En natuurlijk je babyspullen via Baby Exchangerie. Maar eigenlijk zijn de kinderen op zich natuurlijk de grootste vervuilers... Dus niet teveel kinderen, want dat maakt leasen ook aantrekkelijker;).


Tip dus dat boek van Babette Porcelijn. Bestel hem hier. Want na het lezen denk je wel 2x na voordat je in 2 klikken weer een nieuwe inboedel op internet hebt gekocht. En nu genieten van de hitte, nu het nog kan in Nederland;).

79 keer bekeken