Zoeken

Oproep aan alle vrouwen: gun jezelf rust en investeer in jezelf

Dit weekend ben ik op een Business + Self-care retreat ROCK YOUR BUSINESS geweest, wat enorm insperend en leerzaam was. Ik wil graag de belangrijkste inzichten met jullie delen. Ik merk namelijk om me heen dat er zoveel vrouwen worstelen met het combineren van ouderschap, werk, een sociaal leven en ook nog eens tijd voor zichzelf. In deze maatschappij wordt eigenlijk verwacht dat we altijd 'aan' staan en productief zijn, terwijl juist in alle natuurlijke processen groei wordt afgewisseld met teruggang. Denk alleen maar aan de herfst en de winter, de blaadjes verkleuren en vallen uit. Bij ons is het echter altijd zomer en blijven we in de hoogste versnelling.

En dit is zeker het geval bij vrouwen. Het is in veel gezinnen toch nog zo dat de meeste organisatorische taken bij de vrouw liggen. Daarnaast werken heel veel vrouwen tegenwoordig, waardoor ze eigenlijk 2 banen hebben. De huishoudelijke taken zijn echt niet te onderschatten. Ik vind met name ook de ruimte die het op neemt in je hoofd: een oppas regelen, zorgen dat er genoeg kleertjes zijn in de juiste maat, ligt er nog reserve kleding op de creche, het is echt weer tijd voor de kapper, sinterklaascadeautjes, verjaardagstraktaties. Ik denk niet dat mijn man vaak aan één van deze dingen denkt, misschien de kapper als het echt de spuigaten uit loopt. Maar hij komt nog zelfs structureel met de verkeerde laarzen thuis van de creche...


Ik merk dat er altijd zoveel moet gebeuren en in m'n hoofd zit, dat ik mezelf weinig rustmomenten gun. Een avondje op de bank voelt altijd een beetje nutteloos, er zijn immers nog 100 dingen om te doen. Als ik niet aan het werk ben, dan had ik ook een vriendin kunnen bellen of fotoboeken kunnen inplakken. Er ligt immers nog een hele stapel op me te wachten. Pas als ik écht geen energie meer heb of voel dat ik ziek begin te worden, kruip ik vroeg onder de wol. Ik moet ook wel bekennen, met 2 kids is je eigen tijd ook echt schaars. Voor ze goed en wel in bed liggen is het vaak al tegen 20:00u, dan moet nog het hele huis aan kant, wat dingetjes geregeld worden voor oppas, creche, schoonmaak, boodschappen etc en dan begint eigenlijk pas je eigen tijd. Voor je het weet is de avond voorbij en begint de hele riedel weer opnieuw.


"Self-care is geen nice-to-have, maar een must-have"

Wat ik voor een deel al wist en wat enorm is bevestigd tijdens het retreat is dat je juist ook de momenten van stilte en rust nodig hebt om te voelen waar je behoefte aan hebt, of je nog op de juiste koers zit en of je ergens mee zit. Onverwerkte emoties sla je op in je lichaam en komen er op een later moment een keer uit, in de vorm van lichamelijke klachten, ziekte, verdriet. Maar als je niet doorhebt dat je ergens eigenlijk mee zit, of dat je ongelukkig wordt van een baan of een vriendschap of relatie, dan kun je er ook niets mee doen. Daarom is het zo belangrijk om te blijven voelen en een paar keer per dag bij jezelf te checken hoe het gaat. En dus is self-care geen extra'tje, maar een MUST!

Wat ik de afgelopen jaren al heel steady heb gedaan is sporten inplannen. Ik probeer minimaal 2x in de week te sporten (wat niet altijd lukt, maar vaak wel) en daar plan ik dan ook oppas voor in als mijn man niet thuis is. Ook probeer ik me vaker eraan toe te geven als ik een dag niet productief ben (dit blijf ik moeilijk vinden). Juist even pauze nemen, een rondje wandelen, eruit stappen, zorgt ervoor dat je daarna weer gefocust aan de slag kan. Als ik thuis kom probeer ik mijn telefoon in mijn zak te laten (wat ook echt niet altijd lukt) en ook écht thuis te zijn. En niet nog met mijn hoofd bij mijn e-mails of to-do list te blijven hangen, om er ook echt even voor de kindjes te zijn. Daarnaast merk ik dat ik ook inspiratie nodig heb, een concert, een netwerk bijeenkomst, een leuke cursus, ik krijg zoveel energie van nieuwe dingen ontdekken, dit móet ik ook inplannen om een leuke moeder te zijn. Ik probeer dan ook geen schuldgevoel te hebben, omdat ik weet dat ik dit echt nodig heb.


Een aantal lessons learned:

 • Als je nieuwe dingen in je leven wilt brengen, helpt het om hier gewoonten, rituelen of systemen voor te bedenken. Ik merk ook zelf, op het moment dat iets een systeem/vaste afspraak/gewoonte is geworden kost het ook weinig energie, weetje waar je aan toe bent en geeft het rust. Wat ik doe bijvoorbeeld is elke zondagavond boodschappen bestellen voor maandagavond. Zo is er doordeweeks altijd genoeg en gezond eten in huis en hoef ik me daar niet meer druk om te maken 's avonds. Ik trek de ijskast open en er is iets wat ik maken voor de kids.

 • Je rustmomenten overdag bepalen ook je nachtrust. Slaap je slecht in of slaap je onrustig, kijk dan ook eens naar je rustmomenten overdag. Als je de hele dag door raced, moet je dat allemaal nog verwerken 's avonds.

 • Belangrijk in je plannen is ook om mee te nemen hoe je je wilt voelen over een aantal jaar. Voor mij is dat bijvoorbeeld vrijheid en onafhankelijkheid. Dan kan ik dus in de beslissingen en plannen die ik nu maak, daar naartoe werken. Wat heb ik daar dan voor nodig? Dit helpt om richting te geven.

 • Het helpt om jezelf te kennen in beslissingen die je neemt. Wij hebben daarvoor de Kolbe test gedaan. Grappig genoeg kwam daar echt iets heel anders uit dan past bij de opleiding en werk die ik de afgelopen jaren heb gedaan.
Tijdens het retreat heb ik me een aantal dingen voorgenomen:

 • 1x per dag 5 minuten meditatie

 • Een ochtendritueel om de dag te starten. Hoe leuk zijn sowieso rituelen? Ook met je gezin. Wij eten op zaterdagochtend altijd pannenkoeken en lezen elke avond een boekje op het grote bed. Hele kleine dingetjes zijn al mooie ritueeltjes en ankertjes voor het gezin. Voor kinderen is dit heel fijn.

 • 1x per week yoga. Ik sport wel, maar dat is ook weer heel actief. Mijn hoofd is wel leeg, maar het is niet de rust die ik nodig heb om te voelen hoe het met me gaat en te gronden. Dit wil ik gaan doen met yin yoga 1x per week.

 • 's avonds een kaarsje en muziek aan om te ontspannen. Ik kan daar zo van genieten en rustig van worden, maar doe het veel te weinig. Makkelijk om mee te starten!

Ik hoop dat ik met deze blog ook andere vrouwen kan inspireren om tijd voor zichzelf te nemen en in zichzelf te investeren. Dit is geen nice-to-have, maar een must-have om een leuke moeder, een goede werknemer, een gezellige vriendin en de leukste partner te zijn. We zetten onszelf vaak op de laatste plaats, terwijl we pas goed kunnen zorgen voor anderen als we ook voor onszelf zorgen. (Dit zeg ik ook heel erg tegen mezelf).

Fijne tools die daarbij kunnen helpen zijn de producten van Rock your world, kan ik zeker aanraden!

189 keer bekeken

OVER ONS

 • Black Facebook Icon
 • Black Pinterest Icon
 • Black Instagram Icon

We werken met de producten van onder andere de volgende merken:

Door dit formulier te gebruiken gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.